lenteschoonmaak.jpg

Je kent het wel. De eerste zonnestralen dalen neer op je huis en de dagen worden langer. Je doet je eerste terrasje van het jaar. De ideale gelegenheid om het winterse gevoel op te bergen en een frisse wind door je huis en je hoofd te laten waaien. Hoe begin je aan de jaarlijkse lenteschoonmaak? Welke kamers of plekjes mag je zeker niet vergeten? Met deze tips is je hele woning grondig opgefrist.

1. Een schoon huis is goed, maar schone lucht is nog beter. Gooi de ramen open en laat alles lekker doorluchten. Ventileren is super belangrijk.




2. Haal je gordijnen af , was ze zelf voorzichtig met een fijnwas óf breng ze naar de stomerij. Ook de kussens in de zetel en in bed worden veel te weinig gewassen. Als je dan toch bezig bent met de grote schoonmaak, kan je net zo goed alle kussens eens in de wasmachine gooien. Pasgewassen kussens zorgen voor een frisse toets in je interieur.

Ontdek hier ons wasmiddel, waspoeder, wasverzachter.




3. Maak alles stofvrij.
Ga eerst met de stofzuiger door je huis en haal spinnenwebben en stofwebben weg met een plumeau of stofdoek. Verschuif de meubels zodat je elk hoekje en kantje stofvrij maakt. Ga door de radiatoren met een flexibele borstel. Denk ook aan vaak vergeten plekken zoals de gordijnroedes.




4. Kuis alle kasten vanbinnen en vanbuiten.
Haal alle spullen uit de kast. Poets de binnenkant van de kast met een allesreiniger. Kuis ook alle kapstokken, lades en legplanken. Kuis alle deuren en wandplanken. Vergeet ook niet al de binnendeuren een beurt te geven . Geef ook het plafond een flinke beurt.

allesreiniger




5. Kuis spiegels en ramen.
Lap de ramen: zowel langs binnen als langs buiten. Een raam is meer dan het glas. Poets niet enkel het glas. Reinig aan de buitenzijde ook het raamkader en de dichtingen met ruitenreiniger. Open het raam tijdens het poetsen. Reinig ook de binnenzijde van het raamkader en de raamvleugel. Gebruik voldoende water voor het reinigen en naspoelen van uw ramen. Zo voorkomt u vegen op glas en profielen door achterblijvend vuil en zeepresten.

Spuit een beetje glasclean op een doek en ga over alle spiegels en fotokaders .

glas reiniger




6. Reinig het tapijt.
Tapijten zijn echte stofnesten. Stofzuig je tapijt grondig. Behandel vlekken met de tapijtontvlekker. Beter is om de vlekken niet in het tapijt te laten trekken, en ze meteen te behandelen. Laat een ouder tapijt professioneel reinigen.

tapijtontvlekker




7. Ontsmet alles wat je aanraakt.

Veeg alle deurgrepen, lichtschakelaars, stopcontacten, trapleuning, kastgrepen, klavier, afstandsbediening, spelconsoles ….schoon. Vergeet ook je smartphone niet!  Spuit niet rechtstreeks op het oppervlak, maar bevochtig eerst een keukenrol of doek.
desinfectiemiddel

KEUKEN

Ontkalk alle elektrische apparaten.
Het is belangrijk om je koffiezet en waterkoker regelmatig te ontkalken. Als de kalk zich opstapelt, zou je namelijk weleens onsmakelijke brokjes in je thee of kookwater kunnen terugvinden. Bovendien zorgt een kalklaag ervoor dat de warmte niet goed geleid wordt, waardoor je water minder snel zal koken.
Hoe ontkalken ? Dat lees je hier.

ontkalker




Maak je oven, fornuis en magnetron schoon.
Haal de ovenplaten, grillroosters en de glasplaat van je microgolfoven eruit.
Het meeste vuil in je (microgolf)oven veeg je makkelijk weg met allesreiniger of met schuurcrème.
Hardnekkige vlekken of aangekoekte resten verwijder je met Elja Ovenreiniger.


ovenreiniger




Reinig de afzuigkap
Vervang zo nodig de filter, of was de metaalfilter af (die kan meestal in de vaatwasmachine). Reinig de dampkap met een goede ontvetter. Spoel na met zuiver water en wrijf droog met keukenpapier. Zo vermijd je strepen. Eventueel kan je ook nog glansmiddel aanbrengen met een keukenpapiertje. Beschermd en geeft glans in 1 keer.

dampkap ontvetter




Kuis de koelkast en diepvries uit.
Schakel het apparaat uit. Haal alles uit je koelkast. Maak een sopje met een goede allesreiniger. Ideaal met Elynol blauw Superreiniger. Verwijder plateaus, bakjes, laden en andere losse onderdelen en maak deze goed schoon. Maak de binnenkant van de koelkast schoon, inclusief de deur en het deurrubber. Vergeet niet het putje van de koelkast.

Ook je vaatwasser kan eens een beurt gebruiken.

elynol

BADKAMER EN TOILET

Doucheputje
Begin alvast met het minst leuke klusje, het doucheputje. Dan ben je daar al vanaf. Verwijder eerst al het haar en daarna de zeep- en vuilresten met een oude afwasborstel. Is het doucheputje wat verstopt en/of heeft het een geurtje? Gebruik dan Vloeibare ontstopper.
https://www.eljaproducts.be/nl/ontstoppers/339-favostop-ii-vloeibare-ontstopper-1l.html




Verwijder hardnekkige kalkaanslag
Kalk van je bad, douche en wastafels verwijderen, Ook op tegels kan kalk voorkomen.
demox




Verwijder schimmels van wanden en voegen.
De badkamer is een speeltuin voor bacteriën en schimmels. Poets die ruimte dus regelmatig met desinfecterende schimmelreiniger, en doe dat van boven tot onder.


schimmelvreter.jpg




Voor dagelijkse reiniging.
Voor dagelijkse reiniging van wandtegels, wastafels, toiletten, badkuipen, kranen,...
Verwijdert gemakkelijk zeep en vuil
Laat een sprankelende glans achter.


badkamerreiniger.jpg




TOILET
De grootste ziekmaker in het toilet is de doorspoelknop. Reinig die regelmatig met Lamox desinfectiemiddel.
Verwijder alle roest, kalk- en urinesteen in toiletten en urinoirs met een wc-borstel.
Zet nadien de wc-borstel 30min. in Lamox desinfectiemiddel.
wc amandel      desinfecteren

VLOEREN
Het geschikte product om je vloer schoon te maken? Dat hangt af van je type vloer.
Wij zetten de verschillende soorten voor jou op een rijtje.

BRUINE ZEEP

bruinzeep.jpg

 ZILVERGLANS ZEEP

zilverglans2L.jpg

NEUTRALE VLOERZEEP

vloerzeep 2L.jpg

BIO VLOERZEEP

vloerzeep_bio2L.jpg

PARKETREINIGER

parketreiniger

TUIN en TERRAS
De tijd om je tuin op te knappen is weer aangebroken. Het is heel verleidelijk om er meteen de hogedrukreiniger bij te pakken, maar je kunt dat beter niet doen. Tegels met een toplaag en cementklinkers hebben een toplaag. Het is niet zo slim om de hogedrukreiniger te gebruiken. De druk hiervan is namelijk zo hard dat je de toplaag ervan af spuit. De tegels worden hierdoor ruw. Hierdoor groeit er uiteindelijk ook weer sneller aanslag op. Het heeft maar eventjes effect. Het water gaat dan uitzetten en je tegels zullen nog erger beschadigen.

Groene aanslag verwijderen van oprit, terras, meubelen,..


lamox.jpg
De succesformule die de strijd aangaat met groenaanslag! Voor alle ondergronden - 
Materiaalvriendelijk Schrobben is niet nodig, gewoon laten inwerken Snelwerkend

BBQ Reinigen


bbqreiniger.jpg