Cementresten verwijderen

Cement gemorst? Probeer het dan zo snel mogelijk op te ruimen. Als het cement nog niet droog is kunt u het uiteraard sneller en eenvoudiger verwijderen.

Verwijder dikke kluiten voorzichtig met beitel en hamer. Draag een veiligheidsbril. Er kunnen kleine stukjes cement van de kluit afspringen tijdens het beitelen. Krab of kap geen cement van zink. U loopt dan het risico dat het patina van het zink beschadigt met blijvende krassen als gevolg.
Cementresten op gipsplaten verwijder je best met een plamuurmes en beitel. Schuur het oppervlak vervolgens glad. Een andere mogelijkheid is dat je de oneffenheden wegwerkt met een speciale afwerkingspleister. Probeer het gebruik van water in ieder geval zoveel mogelijk te beperken.

Sluier, waas of film van cement
Gebruik ELJA cementsluierverwijderaar als er sprake is van een sluier, waas of een film. Dat is een sterk zuur reinigingsmiddel voor het verwijderen van kalk-, cement- en betonsluiers.
Gebruik het middel niet op kalkhoudende materialen. Elja cementsluierverwijderaar bevat zuren die de kalk in het cement oplossen. Als je tegels, bijvoorbeeld marmer of blauwe steen, ook kalk bevatten of zuurgevoelig zijn, laat dit sporen achter en gaan ze er dof uitzien. Verdun Elja cementsluierverwijderaar met voldoende water. Hoe sterk je het verdunt, is afhankelijk van de aanwezige vervuiling. De geadviseerde verdunningsgraad is meestal 1 deel cementsluierverwijderaar per 10 of 20 delen water. Breng het middel vervolgens aan met een borstel en spoel grondig af met water.

Cement hecht niet op gladde oppervlakken zoals glas en is dus eenvoudig handmatig te verwijderen. Staal vormt de uitzondering op de regel. Staal en mortel hebben een zeer sterke interactie waardoor de hechting sterk is. Vandaar ook het gebruik van staal als wapening. Mortel verwijderen doe je in het geval van staal best met hamer en beitel.